Center IRIS

Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Ljubljana

Vrt čutil in stenska tipanka


Kontakt: vrt.cutil@center-iris.si

dendrofon

Namen pedagoških delavnic in vodenih ogledov, ki jih izvajamo na Vrtu čutil, je ozaveščanje širše javnosti o slepoti in slabovidnosti.

Vrt čutil se nahaja ob stavbi Centra IRIS v Ljubljani in omogoča sproščeno raziskovanje okolja s pomočjo vseh čutil. Je edinstven primer krajinske arhitekture za učenje in usposabljanje oseb s slepoto in slabovidnostjo v orientaciji in mobilnosti pri nas. Vrt čutil predstavlja vzorčen način, kako so lahko urbane površine urejene za samostojno uporabo slepih in slabovidnih.

Pedagoške delavnice in vodeni ogledi

Na Vrtu čutil organiziramo različne pedagoške delavnice in vodene oglede. Sprejemamo skupine od 5 do 55 oseb. Obiščete nas lahko od začetka septembra do konca junija, in sicer od torka do petka med 9. in 13. uro (za ostale termine po dogovoru). Ker delavnice potekajo na prostem, obiski ob slabem vremenu (dež, nizke temperature) niso mogoči in jih v dogovoru z vami preložimo na drug prost termin. Ob praznikih in v času šolskih počitnic delavnic ne izvajamo.

Za rezervacijo termina se dogovorite najmanj dva tedna prej po e-pošti: vrt.cutil@center-iris.si. Ogled oz. dostop na vrt brez vodstva ni možen. Oseba, ki je pripeljala skupino otrok na delavnico, je dolžna skrbeti za njihovo varnost.

Delavnica »Vrtec čutil«

Delavnica je namenjena predšolskim otrokom od 5. leta starosti dalje. Na njim razumljiv način jim predstavimo slepoto, tipanke, belo palico in igre, s katerimi si slepi krajšajo prosti čas. Traja približno 1,5 ure in omogoča tudi prosto igro na Vrtu čutil. Delavnice potekajo na prostem, zato obiski ob slabem vremenu niso mogoči in jih v dogovoru z vami preložimo na drug prost termin.

Vrt čutil in delavnice – predšolski otroci (min. 6 oseb)CENA Z DDV
do 10 otrok6,00 €/osebo
do 25 otrok5,00 €/osebo
do 55 otrok4,00 €/osebo

Za spremljevalce otrok in otroke s posebnimi potrebami je obisk brezplačen.

Delavnica za OŠ

Delavnica je primerna za otroke od 1. razreda dalje in jo prilagodimo starosti učencev. Traja približno 3 pedagoške ure. Na delavnici učenci podrobneje spoznajo slepoto in slabovidnost: učenci berejo s pomočjo simulacijskih očal, ki predstavljajo slabovidnost, se seznanijo z zapisom črk v brajici, pišejo na brajev stroj, spoznajo in preizkusijo showdown – šport za slepe, spoznajo osnove spremljanja slepe osebe ter se sprehodijo z belo palico. Na ta način se za trenutek vživijo v svet slepote in slabovidnosti. Delavnice potekajo na prostem, zato obiski ob slabem vremenu niso mogoči in jih v dogovoru z vami preložimo na drug prost termin.

Vrt čutil in delavnice – učenci (min. 6 oseb)CENA Z DDV
do 10 otrok8,00 €/osebo
do 25 otrok6,00 €/osebo
do 55 otrok5,00 €/osebo

Za spremljevalce učencev in učence s posebnimi potrebami je obisk brezplačen.

Voden ogled vrta za SŠ in odrasle

Osnovno vodenje po vrtu traja 1 uro. V tem času se sprehodimo po vrtu, kjer vam predstavimo posamezne dele vrta in njegove posebnosti. Po poligonu za orientacijo in mobilnost se sprehodimo s prevezami za oči in belimi palicami. Ob tem obiskovalce poučimo o pravilnem spremljanju slepe oz. slabovidne osebe. Predstavitvi lahko priključimo, v dogovori z našimi strokovnjaki, tudi ogled pripomočkov, športa za slepe ter druga specifična predavanja. Obisk na vrtu čutil lahko v popoldanskih urah združimo z večerjo v temi.

Vrt čutil in delavnice – dijaki (min. 6 oseb)CENA Z DDV
do 10 otrok8,00 €/osebo
do 25 otrok6,00 €/osebo
do 55 otrok5,00 €/osebo

Za spremljevalce dijakov in dijaki s posebnimi potrebami je obisk brezplačen.

OdrasliCENA Z DDV
Vrt čutil in delavnice – odrasli (min. 6 oseb)10,00 €/osebo
Voden obisk Centra IRIS (min. 5 oseb)10,00 €/osebo
(Skupno 1.986 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost