Center IRIS

Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Ljubljana

Knjižnica


Učbeniki v Učbeniškem skladu

Našo knjižnico ves čas dopolnjujemo z novimi in prilagojenimi gradivi za otroke vseh starosti. Otroci knjižnico največkrat obiščejo v dopoldanskem času, ko si lahko gradivo tudi izposodijo. Prav tako si je gradivo mogoče sposoditi za domov, zato vabimo tudi starše, da obiščete knjižnico in si kakšno knjigo izberete skupaj z otrokom za branje doma.

V manjši knjižnici imamo preko 8.000 enot vidnega knjižnega in neknjižnega gradiva, razvrščenega po UDK sistemu. Leposlovje je razvrščeno po starostnih stopnjah: C (cicibanova starostna stopnja, vrtec in 1. triada) in M (mladinska starostna stopnja, 2 in 3. triada). Z zeleno imamo označeno ljudsko slovstvo, z rdečo pa velike tiskane črke. Nekaj leposlovnega gradiva imamo tudi v brajici ter s taktilnimi ilustracijami. Okoli 500 enot gradiva pa imamo tudi s področja slepote in slabovidnosti (tiflopedagogike).

Vabimo vas, da preverite seznam, na katerem se nahaja priporočena literatura, leposlovje na temo slepote in slabovidnosti, tipanke, ki so dosegljive v rednih knjižnicah.

Urnik knjižnice

Knjižnica je odprta v: 

  • ponedeljek od 7.00 do 14.00
  • torek od 7.00 do 14.00
  • sreda od 7.00 do 14.00
  • četrtek od 7.00 do 14.00
  • petek od 7.00 do 13.30

Za zunanje obiskovalce je knjižnica odprta na podlagi predhodnega dogovora s knjižničarko preko e-pošte knjiznica@center-iris.si.

V primeru, da vam uradne ure ne ustrezajo, nas lahko kontaktirate in se bomo dogovorili.

Izposojevalni rok je 28 dni. Gradivo je mogoče podaljšati za naslednjih 28 dni. Kdor ima gradivo, ki mu je potekel rok izposoje, si novega ne more izposoditi, dokler ne vrne starega. Izposojeno gradivo je potrebno vrniti v šolsko knjižnico ob koncu šolskega leta. Takrat si je možno sposoditi čtivo za poletno branje na daljši rok izposoje.

Ob vpisu v šolo postane vsak učenec oz. dijak član šolske knjižnice. Brezplačno pa si lahko izposojajo tudi zaposleni, starši, učitelji in učenci iz inkluzije. Dijakom in študentom, ki jih tema tiflopedagogike zanima ter ostale odraslim osebam brez posebnih potreb zaračunavamo članarino. Ob vpisu prinesite osebni dokument.

Članarina

Člani do osemnajstega leta starosti, osebe s posebnimi potrebami in brezposelne osebe so oproščeni članarine.
Dijaki, študenti (starejši od 18 let) – 9 € na osebo letno.
Odrasli, polnoletne osebe – 15 € na osebo letno.

Članarino uporabniki poravnajo vnaprej preko plačanega računa (potrebovali bomo vaš naslov), ki ga izstavi Center IRIS. Ob dogovorjenem prihodu (preko e-pošte) prinesejo dokazilo o vplačilu.

Otroški kotiček
Otroški kotiček v knjižnici

Taktilne knjige

Taktilne knjige so zelo drage, zato jih občasno izdelujemo sami ali nam jih podarijo študenti. Nekaj smo jih kupili na spodnjih naslovih:

  • Les Doigts Qui Rêvent (Prsti, ki berejo) je francoska založba z največjo ponudbo knjig s tipnimi slikami, brajico in povečanim tiskom, vendar je potreben prevod teksta ter natis brajice (nekaj prevodov imamo že narejenih).
  • Tactile graphics je južnoafriška založba, ki izdaja mehke šivane tipne knjige z brajico in povečanim tiskom, posredujete prevod, natisnejo ga oni, tudi v brajici, vendar jim morate poslati našo brajico).

Povabljeni k izdelavi tipanke za natečaj ponovno v letu 2021!

Zvočne knjige

Zvočnice si lahko izposodite v Knjižnica slepih in slabovidnih na Kotnikovi 32 v Ljubljani, če ste oseba s posebnimi potrebami.

Preko javne knjižnice v vašem kraju si lahko izposodite zvočnice preko Audibooka, ki jih tudi prodaja.

Lahkonočnice so za manjše otroke.

Elektronski viri

Odprto skladišče izvornih besedil Wikivir.
Digitalna knjižnica Slovenije – dLib.si zagotavlja dostop do raznovrstnih digitalnih vsebin s področja znanosti, umetnosti in kulture.
Aplikacija audibook je namenjena poslušanju zvočnih knjig v slovenskem jeziku. 90 dnevna brezplačna uporaba.
Biblos ponuja prodajo in izposojo e-knjig preko splošnih knjižnic.
Mladinska knjiga prodaja e-knjige ter ponuja svojo lastno aplikacijo za branje le-teh.

Bralniki

  • Vse možne tablice z različnimi bralniki, ki imajo lastno osvetljeno ozadje (odlično za branje ponoči).
  • Bralniki, ki imitirajo branje s papirja (za branje v vseh urah dneva): Kindle, Kobo, inkBook (uradni za Biblos).
  • aplikacije: preizkusili smo brezplačne verzije Aldiko, Moonreader

eBralec je slovenska zvočna sinteza, ki omogoča branje tekstovnih datotek. Člani ZDSSS pridobijo licence preko svojega društva. Napotke za namestitev in navodila najdete na strani KSS eBralec – Uporabakjer so tudi navodila za mobilne naprave.

Kobi aplikacija olajšuje branje osebam z disleksijo, nudi zelo dobro prilagajanje teksta ekranu (velikost, razmiki, oblika teksta, bralno okno, podlaga).

(Skupno 2.245 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost