Center IRIS

Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Ljubljana

Razstava ob mednarodnem dnevu bele palice


Izdelek iz prepognjenega in prepletenega papirja, prikaz uporabnika bele palice na travniku z rožami
Mednarodni dan bele palice praznujemo 15. oktobra že od leta 1970, ko ga je razglasila Mednarodna zveza slepih. Na Centru IRIS smo za ta poseben dan pripravili razstavo izdelkov otrok, ki so v naši mobilni obravnavi po Sloveniji, kot tudi učencev Centra IRIS. Na razstavi si lahko preberemo zanimiva dejstva o beli palici tako v prilagojenem tisku kot v brajici.
Oglasna deska ob razstavi za mednarodni dan bele palice z osnovnimi informacijami o beli palici, zapisi in ustvarjalnimi izdelki učencev
Učenci so s svojimi mentorji prispevali veliko umetnin, na primer na listu papirja z več tehnikami prikazano belo palico, različnih velikosti in oblik ali ustvarjalno narisano uporabo palice v okolici. Prepoznavna barva palice je bela in ima na koncu še trak rdeče barve, vse skupaj zaradi boljše vidljivosti.  Z belo palico uporabnik sporoči okolici, da je slep ali slaboviden. Kot pravi David iz 8. razreda: ” Bela palica je zelo pomembna zaradi varnosti.” Na razstavi lahko preberemo, da bela palica služi kot podaljšek roke, ki pomaga odkrivati in premagovati ovire. Zagotovo je razstavo popestril tudi možiček iz žice, ki drži belo palico pred seboj, ki ga je izdelal Anej Rožman Brumen iz OŠ Kapela. Z belo palico se oseba na poti orientira in lahko samostojno doseže svoj cilj. Belo palico se uporablja tudi ob spremstvu videčega vodiča ali psa vodiča. Služi kot dodatna zaščita in pripomoček za zaznavanje talnih, stenskih struktur in predmetov na poti. Tehnike uporabe bele palice spadajo v tiflopedagoško področje dela, t.i. orientacijo in mobilnost, pri čemer uporabnike poučujejo tiflopedagogi.
Oglasna deska z naslovom 15. oktober MEDNARODNI DAN BELE PALICE in ustvarjalnimi prispevki učencev ter obešenimi belimi palicami in obeski
Možic iz žice, ki drži belo palico
Plakat Dan bele palice, 15. oktober in informacije o beli palici ter tehnikah uporabe na izložbeni mizi
Na razstavi si lahko obiskovalci razstave vzamejo obesek majhne bele palice, s čimer prispevajo k ozaveščanju o osebah z okvaro vida in njihovih pripomočkih. Obeske so izdelali Ian Selinšek iz vrtca Borisa Pečeta Maribor, Vanja Ribič iz OŠ Gustava Šiliha in tiflopedagoginja Ana Mohorko.
Obeski z majhnimi belimi palicami za obiskovalce razstave
Naša naloga je spodbujati uporabo bele palice in aktivnejše raziskovanje okolja. Belo palico se lahko pridobi eno na leto preko naročilnice za tehnični pripomoček, ki jo izda očesni ali osebni zdravnik. Na Zvezi društev slepih in slabovidnih pridobite belo palico glede na višino uporabnika. Dolžina bele palice naj sega do pazduhe uporabnika v navpični legi ob boku.
Aktiv tiflopedagogov, Center IRIS
(Skupno 225 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost