Center IRIS

Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Ljubljana

JEDILNIK 14. 6. – 18. 6. 2021


PONEDELJEK

  • zajtrk: bio polenta, bio mleko (L), jabolko
  • malica: koruzni kruh (Gp), bio namaz s črnimi olivami, čaj, sadje
  • kosilo: paradižnikova juha, špinačni tortelini (Gp), sirova omaka (L), mešana solata s čičeriko
  • malica: polnozrnat prepečenec (Gp), sadna skuta (L)
  • večerja: bombeta (Gp), čevapčiči, zelenjava na žaru

TOREK

  • zajtrk: ovseni kruh (Gpo), piščančji namaz (L), rezina bučke, čaj
  • malica: sladoled v kornetu (Gp,L), sadje
  • kosilo: goveja juha z rezanci (Gp,J,Z), govedina stroganov, dušen riž (Gp), mešana solata
  • malica: polnozrnati grisini (Gp), sadje
  • večerja: pirini špageti s tunino omako (Gpi,R), čaj

SREDA

  • zajtrk: polnozrnat kruh (Gp), suha salama, sir (L), kumarica, ječmenova kava (Gj,L)/čaj
  • malica: rženi mešani kruh (Gpr), mlečni namaz (L), sadje, čaj
  • kosilo: bobiči s prekajeno svinjsko šunko, pisani kruh (Gp), sadna rolada (Gp,J,L)
  • malica: bio navadni jogurt (L), češnje
  • večerja: fritata s sezonsko zelenjavo (Gp,J)

ČETRTEK

  • zajtrk: bio kruh s semeni (Gp,SE), bučni namaz s semeni (L), čaj
  • malica: bio pirino pecivo (Gpi), bio sadni kefir (L)
  • kosilo: korenčkova juha, mesna lazanja (Gp,J,L), mešana solata
  • malica: ržene ploščice (Gr), limonada
  • večerja: ješprenčkova enolončnica (Gj)

PETEK

  • zajtrk: bio ajdov kruh (Gp), bio marmelada (L), bio mleko (L)
  • malica: bio ovseni kruh (Gpo), kumarični namaz (L), čaj
  • kosilo: zelenjavna juha, lignji na žaru (R), peteršiljev krompir (L), sladoled v lončku (L)/sadje
  • malica: pekovsko pecivo (Gp), sadje

Vrtec

PONEDELJEK

  • zajtrk: bio polenta, bio mleko (L), jabolko
  • malica: sadno-zelenjavna košarica
  • kosilo: paradižnikova juha, špinačni tortelini (Gp), sirova omaka (L), mešana solata s čičeriko
  • malica: polnozrnat prepečenec (Gp), sadna skuta (L)

TOREK

  • zajtrk: ovseni kruh (Gpo), piščančji namaz (L), rezina bučke, čaj
  • malica: sadno-zelenjavna košarica
  • kosilo: goveja juha z rezanci (Gp,J,Z), govedina stroganov, dušen riž (Gp), mešana solata
  • malica: sladoled v kornetu (Gp,L), sadje

SREDA

  • zajtrk I: bio pirin polnozrnat zdrob na mleku s sadjem (Gp,L)
  • zajtrk II: polnozrnat kruh (Gp), suha salama, sir (L), kumarica, ječmenova kava (Gj,L)/čaj
  • malica: sadno-zelenjavna košarica
  • kosilo: bobiči s prekajeno svinjsko šunko, pisani kruh (Gp), sadna rolada (Gp,J,L)
  • malica: bio navadni jogurt (L), češnje

ČETRTEK

  • zajtrk: bio kruh s semeni (Gp,SE), bučni namaz s semeni (L), čaj
  • malica: sadno-zelenjavna košarica bio pirino pecivo (Gpi),
  • kosilo: korenčkova juha, mesna lazanja (Gp,J,L), mešana solata
  • malica: ržene ploščice (Gr), limonada

PETEK

  • zajtrk I: polnozrnati kuskus na bio mleku (Gp,L)
  • zajtrk II: bio ajdov kruh (Gp), bio marmelada (L), bio mleko (L)
  • malica: sadno-zelenjavna košarica
  • kosilo: zelenjavna juha, lignji na žaru (R), peteršiljev krompir (L), sadje
  • malica: pekovsko pecivo (Gp), bio sadni kefir (L)

Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh, spodbujamo pitje vode. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika.

Podčrtana živila so BIO oz. ekološkega izvora, integrirane pridelave ali nosijo oznako Izbrana kakovost (s certifikati).

*ŠS – ŠOLSKA SHEMA je ukrep skupne kmetijske politike EU, ki otrokom v osnovni šoli in zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami zagotavlja brezplačen dodatni obrok sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov. Obvezni spremljevalni izobraževalni ukrepi povezujejo otroke s kmetijstvom in spodbujajo zdravo prehranjevanje.

Alergeni

S 13. decembrom je vstopila v veljavo nova Evropska uredba EU 1169/2011 glede označevanja alergenov v živilih, to je 14 substanc in izdelkov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost na hrano. Zraven jedi so zapisane črke posameznih alergenov (glej legendo).

Legenda za zapis alergenov v jedilniku

G – žita, ki vsebujejo gluten (p – pšenica, pi – pira, r – rž, j – ječmen, o – oves ali njihove križane vrste
in proizvodi iz njih)

L – mleko in mlečni izdelki, ki vsebujejo laktozo

J – jajca in proizvodi iz jajc

A – arašidi in proizvodi iz njih

S – zrna soje in proizvodi iz nje

O – oreščki (m – mandlji, l – lešniki, o – orehi, io – indijski oreščki, ao – ameriški orehi, bo – brazilski oreščki,
p – pistacija, ma – makadamija ali oq – orehi Queensland) ter proizvodi iz njih

Z – listna zelena in proizvodi iz nje

GO – gorčično seme in proizvodi iz njega

SE – sezamovo seme in proizvodi iz njega

SO2 in SULFITI – v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2

VB – volčji bob

R – ribe, raki in mehkužci ter proizvodi iz njih

Dopuščamo možnost, da jedi vsebujejo tudi sledove posameznih alergenov, ki niso navedeni.

(Skupno 52 obiskov, današnjih obiskov 1)

Dostopnost