Center IRIS

Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Ljubljana

JEDILNIK 31. 5. – 4. 6. 2021


PONEDELJEK

  • zajtrk: bio prosena kaša s slivami na mleku (L)
  • malica: polnozrnati kruh (Gp), puranja pašteta (L), sadje, čaj
  • kosilo: eko korenčkova juha, eko pire krompir (L), stročji fižol v omaki, kvinojina kocka (Gp,L,J), mešana solata
  • malica: sadni jogurt (L), prepečenec (Gp)
  • večerja: pica (Gp,L), čaj

TOREK

  • zajtrk: koruzni kruh (Gp), čičerikin namaz, čaj
  • malica: sirovka (Gp), bio navadni jogurt (L), sadje
  • kosilo: goveji golaž, bio polenta, mešana solata, sladoled (L)
  • malica: polnozrnati grisini (Gp), sadje
  • večerja: zelenjavna enolončnica z zdrobovimi žličniki (Gp,J)

SREDA

  • zajtrk: ovseni kruh (Gpo), kuhan pršut, sir (L), češnjev paradižnik, čaj/bio mleko (L)
  • malica: kruh s semeni (Gp,SE), sirni namaz s papriko (L), sadje, čaj
  • kosilo: kumarična juha, musaka (G,L,J), mešana solata
  • malica: bio navadni kefir (L), ržene hrustljave ploščice (Gp)
  • večerja: polnozrnate testenine z mesno omako (Gp), solata

ČETRTEK

  • zajtrk: bio pirin kruh (Gpo), zelenjavno-mesni namaz, čaj
  • malica: bio ovseno pecivo (Gpo), bela kava (L)
  • kosilo: milijonska juha (Gp,J), pečena piščančja krača, krompir po pekovsko, mešana solata
  • malica: masleni piškoti (Gp,L), sadje
  • večerja: sataraš (J), bio kruh s semeni (Gp,SE), čaj

PETEK

  • zajtrk: polnozrnati kruh (Gp), maslo, bio marmelada, čaj/mleko (L)
  • malica: mešani rženi kruh (Gpr), mlečni namaz z zelišči (L), rdeča paprika, čaj
  • kosilo: zelenjavna juha, bio pirine testenine (Gpi), tunina omaka (R), mešana solata
  • malica: pekovsko pecivo (Gp), sadje/jogurt (L)

Vrtec

PONEDELJEK

  • zajtrk: bio prosena kaša s slivami na mleku (L)
  • malica: sadno-zelenjavna košarica
  • kosilo: eko korenčkova juha, eko pire krompir (L), stročji fižol v omaki, kvinojina kocka (Gp,L,J), mešana solata
  • malica: sadni jogurt (L), prepečenec (Gp)

TOREK

  • zajtrk: koruzni kruh (Gp), čičerikin namaz, čaj
  • malica: sadno-zelenjavna košarica
  • kosilo: goveji golaž, bio polenta, mešana solata, sladoled (L)
  • malica: polnozrnati grisini (Gp), bio navadni jogurt (L)

SREDA

  • zajtrk I: bio žitna kašica na mleku (Gpi,Go,L)
  • zajtrk II: ovseni kruh (Gpo), kuhan pršut, sir (L), češnjev paradižnik, čaj/bio mleko (L)
  • malica: sadno-zelenjavna košarica
  • kosilo: kumarična juha, musaka (G,L,J), mešana solata
  • malica: bio navadni kefir (L), ržene hrustljave ploščice (Gp)

ČETRTEK

  • zajtrk: bio pirin kruh (Gpo), zelenjavno-mesni namaz, čaj
  • malica: sadno-zelenjavna košarica
  • kosilo: milijonska juha (Gp,J), pečena piščančja krača, krompir po pekovsko, mešana solata
  • malica: bio ovseno pecivo (Gpo), sadje

PETEK

  • zajtrk I: bio rženi kosmiči s sadjem na mleku (Gr,L)
  • zajtrk II: polnozrnati kruh (Gp), maslo, bio marmelada, čaj/mleko (L)
  • malica: sadno-zelenjavna košarica
  • kosilo: zelenjavna juha, bio pirine testenine (Gpi), tunina omaka (R), mešana solata
  • malica: pekovsko pecivo (Gp), sadje/jogurt (L)

Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh, spodbujamo pitje vode. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika.

Podčrtana živila so BIO oz. ekološkega izvora, integrirane pridelave ali nosijo oznako Izbrana kakovost (s certifikati).

*ŠS – ŠOLSKA SHEMA je ukrep skupne kmetijske politike EU, ki otrokom v osnovni šoli in zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami zagotavlja brezplačen dodatni obrok sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov. Obvezni spremljevalni izobraževalni ukrepi povezujejo otroke s kmetijstvom in spodbujajo zdravo prehranjevanje.

Alergeni

S 13. decembrom je vstopila v veljavo nova Evropska uredba EU 1169/2011 glede označevanja alergenov v živilih, to je 14 substanc in izdelkov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost na hrano. Zraven jedi so zapisane črke posameznih alergenov (glej legendo).

Legenda za zapis alergenov v jedilniku

G – žita, ki vsebujejo gluten (p – pšenica, pi – pira, r – rž, j – ječmen, o – oves ali njihove križane vrste
in proizvodi iz njih)

L – mleko in mlečni izdelki, ki vsebujejo laktozo

J – jajca in proizvodi iz jajc

A – arašidi in proizvodi iz njih

S – zrna soje in proizvodi iz nje

O – oreščki (m – mandlji, l – lešniki, o – orehi, io – indijski oreščki, ao – ameriški orehi, bo – brazilski oreščki,
p – pistacija, ma – makadamija ali oq – orehi Queensland) ter proizvodi iz njih

Z – listna zelena in proizvodi iz nje

GO – gorčično seme in proizvodi iz njega

SE – sezamovo seme in proizvodi iz njega

SO2 in SULFITI – v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2

VB – volčji bob

R – ribe, raki in mehkužci ter proizvodi iz njih

Dopuščamo možnost, da jedi vsebujejo tudi sledove posameznih alergenov, ki niso navedeni.

(Skupno 35 obiskov, današnjih obiskov 1)

Dostopnost