Center IRIS

Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Ljubljana

JEDILNIK 24. 5. – 28. 5. 2021


PONEDELJEK

  • zajtrk: bio mlečni riž s cimetovim posipom (L)
  • malica: pisani kruh (Gp,Gr), sirni namaz (L), rdeča paprika, čaj
  • kosilo: pašta fižol (Gp), slivovi cmoki z drobtinicami (Gp,L,J), sadje
  • malica: riževe ploščice, sadna skuta (L)
  • večerja: makaronov narastek (Gp,L,J), mešana solata

TOREK

  • zajtrk: rženi mešani kruh (Gpr), skutni namaz z eko korenčkom (L), čaj
  • malica: ajdovo pecivo z orehi (Gp,Oo), bio marmelada, probiotični jogurt (L), sadje
  • kosilo: bučkina juha (L), puranji zrezek v gobovi omaki, curry riž, mešana solata
  • malica: sezamove palčke (Gp,SE), sadje
  • večerja: polenta, mleko (L)

SREDA

  • zajtrk: bio ovseni kruh (Gpo), mešana bio jajca (J), ječmenova kava (Gj,L)
  • malica: bio kruh s semeni (Gp,SE), kisla smetana (L), sadje, čaj
  • kosilo: milijonska juha (Gp,J), idrijski žlikrofi (Gp,J), bio telečji trakci v omaki, mešana solata
  • malica: hrustljave ploščice (Gp), bio kislo mleko (L)
  • večerja: porova juha, carski praženec (Gp,L,J)

ČETRTEK

  • zajtrk: pirin kruh (Gpi), tunin namaz s koruzo (R), češnjev paradižnik, čaj
  • malica: koruzno pecivo s semeni (Gp,SE), bio sadni kefir (L), sadje
  • kosilo: goveja juha z rezanci (Gp,J), govedina, pire krompir (L), špinača (L), mešana solata
  • malica: grisini z rožmarinom (Gp), sadje
  • večerja: rižota treh žit s šparglji (Gpi,Gj), mešana solata

PETEK

  • zajtrk: ovseni kruh (Gpo), sir (L), vložena paprika, čaj
  • malica: lešnikov žepek (Gp,L,J,Ol), bio mleko (L)
  • kosilo: zelenjavna juha, pečen file lososa (R), kumarična solata s krompirjem, sadje
  • malica: pekovsko pecivo (Gp), sadje/jogurt (L)

Vrtec

PONEDELJEK

  • zajtrk: bio mlečni riž s cimetovim posipom (L)
  • malica: sadno-zelenjavna košarica
  • kosilo: pašta fižol (Gp), marelični cmoki z drobtinicami (Gp,L,J), sadje
  • malica: riževe ploščice, sadna skuta (L)

TOREK

  • zajtrk: rženi mešani kruh (Gpr), skutni namaz z eko korenčkom (L), čaj
  • malica: sadno-zelenjavna košarica
  • kosilo: bučkina juha (L), puranji zrezek v gobovi omaki, curry riž, mešana solata
  • malica: sezamove palčke (Gp,SE), probiotični jogurt (L)

SREDA

  • zajtrk I: bio ajdova kaša na mleku s sadjem (L)
  • zajtrk II: bio ovseni kruh (Gpo), mešana bio jajca (J), ječmenova kava (Gj,L)
  • malica: sadno-zelenjavna košarica
  • kosilo: milijonska juha (Gp,J), idrijski žlikrofi (Gp,J), bio telečji trakci v omaki, mešana solata
  • malica: hrustljave ploščice (Gp), sadje

ČETRTEK

  • zajtrk: pirin kruh (Gpi), tunin namaz s koruzo (R), češnjev paradižnik, čaj
  • malica: sadno-zelenjavna košarica
  • kosilo: goveja juha z rezanci (Gp,J), govedina, pire (L), špinača (L), sadje
  • malica: grisini z rožmarinom (Gp), bio sadni kefir (L)

PETEK

  • zajtrk I: bio koruzni kosmiči, bio mleko/jogurt (L)
  • zajtrk II: ovseni kruh (Gpo), sir (L), vložena paprika, čaj
  • malica: sadno-zelenjavna košarica
  • kosilo: zelenjavna juha, pečen file lososa (R), kumarična solata s krompirjem, sadje
  • malica: pekovsko pecivo (Gp), sadje/jogurt (L)

Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh, spodbujamo pitje vode. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika.

Podčrtana živila so BIO oz. ekološkega izvora, integrirane pridelave ali nosijo oznako Izbrana kakovost (s certifikati).

*ŠS – ŠOLSKA SHEMA je ukrep skupne kmetijske politike EU, ki otrokom v osnovni šoli in zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami zagotavlja brezplačen dodatni obrok sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov. Obvezni spremljevalni izobraževalni ukrepi povezujejo otroke s kmetijstvom in spodbujajo zdravo prehranjevanje.

Alergeni

S 13. decembrom je vstopila v veljavo nova Evropska uredba EU 1169/2011 glede označevanja alergenov v živilih, to je 14 substanc in izdelkov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost na hrano. Zraven jedi so zapisane črke posameznih alergenov (glej legendo).

Legenda za zapis alergenov v jedilniku

G – žita, ki vsebujejo gluten (p – pšenica, pi – pira, r – rž, j – ječmen, o – oves ali njihove križane vrste
in proizvodi iz njih)

L – mleko in mlečni izdelki, ki vsebujejo laktozo

J – jajca in proizvodi iz jajc

A – arašidi in proizvodi iz njih

S – zrna soje in proizvodi iz nje

O – oreščki (m – mandlji, l – lešniki, o – orehi, io – indijski oreščki, ao – ameriški orehi, bo – brazilski oreščki,
p – pistacija, ma – makadamija ali oq – orehi Queensland) ter proizvodi iz njih

Z – listna zelena in proizvodi iz nje

GO – gorčično seme in proizvodi iz njega

SE – sezamovo seme in proizvodi iz njega

SO2 in SULFITI – v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2

VB – volčji bob

R – ribe, raki in mehkužci ter proizvodi iz njih

Dopuščamo možnost, da jedi vsebujejo tudi sledove posameznih alergenov, ki niso navedeni.

(Skupno 60 obiskov, današnjih obiskov 1)

Dostopnost