Center IRIS

Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Ljubljana

JEDILNIK 1.3. – 5. 3. 2021


PONEDELJEK

  • zajtrk: bio ovseni kosmiči z rozinami na mleku (Go,L)
  • malica: kruh s semeni (Gp,SE), sirni namaz (L), rdeča paprika, čaj
  • kosilo: korenčkova juha, zelenjavni kanelon (Gp,L,J), curry riž, stročji fižol v omaki, sadje
  • malica: hrustljave ploščice (Gp), navadni jogurt (L)
  • večerja: pečena eko jajca (J), koruzni kruh (Gp), mešana solata, čaj

TOREK

  • zajtrk: koruzni kruh (Gp), ribji namaz (R), češnjev paradižnik, bela kava (L)
  • malica: polnozrnati kruh (Gp), bio namaz z drobnjakom, sadje, čaj
  • kosilo: brokolijeva juha, goveji zrezki v čebulni omaki, krompirjevi kroketi (Gp,L,J), mešana solata
  • malica: sezamovi grisini (Gp,SE), sadje
  • večerja: mesni polpet (S), zelenjavni pire krompir (L)

SREDA

  • zajtrk: bio ajdov kruh (Gpo), maslo (L), bio jagodna marmelada, čaj
  • malica: makovka (Gp), kefir (L), sadje
  • kosilo: matevž, pečenica, kisla repa, hruška
  • malica: polnozrnati grisini (Gp), sadni jogurt (L)
  • večerja: bučna juha, palačinka (Gp,L,J)

ČETRTEK

  • zajtrk: bio pirin kruh (Gpi), čičerikin namaz, rdeča paprika, čaj
  • malica: črni kruh (Gp), lešnikovo-čokoladni namaz (L), mleko (L)
  • kosilo: goveja juha z rezanci (Gp,J), puranji zrezek v gobovi omaki, ajdova kaša, mešana solata
  • malica: riževe ploščice, banana
  • večerja: makaronov narastek (Gp,L,J), solata, čaj

PETEK

  • zajtrk: bio ovseni kruh (Gpo), puranja prsa, sir (L), kumarica, čaj/mleko (L)
  • malica: sirova štručka (Gp,L), sadje, čaj
  • kosilo: paradižnikova juha, oslič (R), krompirjeva solata, tatarska omaka (J), sadje
  • malica: ovseni piškoti (Gp,L,J), kefir (L)

Vrtec

PONEDELJEK

  • zajtrk: bio ovseni kosmiči z rozinami na mleku (Go,L)
  • malica: sadno-zelenjavna košarica
  • kosilo: korenčkova juha, zelenjavni kanelon (Gp,L,J), curry riž, stročji fižol v omaki, sadje
  • malica: hrustljave ploščice (Gp), navadni jogurt (L)

TOREK

  • zajtrk: koruzni kruh (Gp), ribji namaz (R), češnjev paradižnik, bela kava (L)
  • malica: sadno-zelenjavna košarica
  • kosilo: brokolijeva juha, goveji zrezki v čebulni omaki, krompirjevi svaljki (Gp,L,J), mešana solata
  • malica: sezamovi grisini (Gp,SE), sadje

SREDA

  • zajtrk I: bio pirin zdrob na mleku (L)
  • zajtrk II: bio ajdov kruh (Gpo), maslo (L), bio jagodna marmelada, čaj/mleko (L)
  • malica: sadno-zelenjavna košarica
  • kosilo: matevž, pečenica, kisla repa, hruška
  • malica: polnozrnati grisini (Gp), sadni jogurt (L)

ČETRTEK

  • zajtrk: bio pirin kruh (Gpi), čičerikin namaz, rdeča paprika, čaj
  • malica: sadno-zelenjavna košarica
  • kosilo: goveja juha z rezanci (Gp,J), puranji zrezek v gobovi omaki, ajdova kaša, mešana solata
  • malica: riževe ploščice, banana

PETEK

  • zajtrk I: riževa kašica s sadjem na mleku (L)
  • zajtrk II: bio ovseni kruh (Gpo), puranja prsa, sir (L), kumarica, čaj/mleko (L)
  • malica: sadno-zelenjavna košarica
  • kosilo: paradižnikova juha, oslič (R), krompirjeva solata, tatarska omaka (J), sadje
  • malica: ovseni piškoti (Gp,L,J), kefir (L)

Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh, spodbujamo pitje vode. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika.

Podčrtana živila so BIO oz. ekološkega izvora, integrirane pridelave ali nosijo oznako Izbrana kakovost (s certifikati).

*ŠS – ŠOLSKA SHEMA je ukrep skupne kmetijske politike EU, ki otrokom v osnovni šoli in zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami zagotavlja brezplačen dodatni obrok sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov. Obvezni spremljevalni izobraževalni ukrepi povezujejo otroke s kmetijstvom in spodbujajo zdravo prehranjevanje.

Alergeni

S 13. decembrom je vstopila v veljavo nova Evropska uredba EU 1169/2011 glede označevanja alergenov v živilih, to je 14 substanc in izdelkov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost na hrano. Zraven jedi so zapisane črke posameznih alergenov (glej legendo).

Legenda za zapis alergenov v jedilniku

G – žita, ki vsebujejo gluten (p – pšenica, pi – pira, r – rž, j – ječmen, o – oves ali njihove križane vrste
in proizvodi iz njih)

L – mleko in mlečni izdelki, ki vsebujejo laktozo

J – jajca in proizvodi iz jajc

A – arašidi in proizvodi iz njih

S – zrna soje in proizvodi iz nje

O – oreščki (m – mandlji, l – lešniki, o – orehi, io – indijski oreščki, ao – ameriški orehi, bo – brazilski oreščki,
p – pistacija, ma – makadamija ali oq – orehi Queensland) ter proizvodi iz njih

Z – listna zelena in proizvodi iz nje

GO – gorčično seme in proizvodi iz njega

SE – sezamovo seme in proizvodi iz njega

SO2 in SULFITI – v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2

VB – volčji bob

R – ribe, raki in mehkužci ter proizvodi iz njih

Dopuščamo možnost, da jedi vsebujejo tudi sledove posameznih alergenov, ki niso navedeni.

(Skupno 74 obiskov, današnjih obiskov 1)

Dostopnost