Center IRIS

Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Ljubljana

Dan bele palice


15. oktobra praznujemo mednarodni dan bele palice. Bela palica je pripomoček, ki ga uporabljajo osebe s slepoto ali slabovidnostjo za lažjo orientacijo, hkrati pa je prepoznavni znak, s pomočjo katere opozarjajo ljudi v okolici na sebe. Pravilna uporaba bele palice daje uporabniku informacije o spremembah višine na poti (robniki, stopnice), ovirah (stena, avto) in značilnostih poti (trava, kamenje) ter mu posledično omogoča večjo samostojnost in neodvisnost. Prav tako Zakon o varnosti cestnega prometa iz leta 2005 določa, da so v primeru, ko so udeleženci cestnega prometa otroci, starejši ljudje, osebe s slepoto, osebe, ki so gibalno ovirane in druge osebe, ki niso v celoti sposobne za samostojno udeležbo v cestnem prometu, drugi udeleženci dolžni nanje posebno paziti in jim, če je potrebno, tudi pomagati.

Spretnosti, ki so potrebne za učenje hoje z belo palico se pričnejo učiti že dojenčki preden samostojno shodijo, npr. potiskanje otroškega vozička.

Dojenček potiska voziček
Dojenček potiska voziček. Vir: www.123rf.com.

Ko samostojno shodijo pričnejo z uporabo prilagojenega pripomočka v obliki pravokotnika na kolesih, ki se ga lahko pričvrsti na otrokov trup in pokriva celotno širino otrokovega telesa.

Otrok s pravokotnikom na kolesih
Otrok s pravokotnikom na kolesih. Vir: www.pinterest.com.

Otrok prične uporabljati belo palico, ko je njegova hoja stabilna do te mere, da ga držanje palice v eni roki ne bo oviralo pri gibanju.

Otrok z belo palico
Otrok z belo palico. Vir: www.visionaustralia.org.

Za pravilno in pravočasno odkrivanje ovir na poti je pomembno, da je dolžina palice uporabniku ustrezna – optimalna dolžina je od tal do podpazduhe.

Optimalna dolžina
Optimalna dolžina. Vir: www.ultracane.com.

Na trgu je veliko različnih belih palic, ki jih uporabnik izbere glede na svoje želje in potrebe. Razlikujejo se v obliki ter materialih tako same palice kot tudi glave.

Različice belih palic
Različice belih palic. Vir: www.canesgalore.com.
Različice glav
Različice glav. Vir: visionaware.org.

V članku Did You Know? 7 Cool Facts About The Humble White Cane si lahko preberete še nekaj zanimivosti o beli palici.

(Skupno 232 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost