Center IRIS

Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Ljubljana

Obeležitev mednarodnega dneva brajice


V centru IRIS smo se letos odločili za posebno obeležitev mednarodnega dneva brajice, ki ga praznujemo 4. januarja. Tega dne se je rodil Louis Braille, izumitelj sistema pisave za slepe, s katerim je omogočil pismenost vsem ljudem, ki zaradi izgube vida ne zmorejo brati vidne pisave.

Naši učenci bodo ves mesec gostovali na bralnih uricah po raznih javnih knjižnicah v bližini njihovega doma ter seznanjali udeležence z brajico.

Prvi je pričel Tim, ki je v Knjižnici Prežihovega Voranca v Ljubljani otrokom iz bližnjega vrtca prebral pravljico Gaja in morje v brajici. Otroci so z zanimanjem prisluhnili predstavitvi, kako se bere in piše brajica, ogledali so si nekaj brajevih knjig in tipank ter se preizkusili v igrah, s katerimi so morali izostriti svoj sluh in tip. Za konec je Tim vsakemu napisal njegovo ime v brajici, vsak otrok pa je prejel tudi listek z brajevo pisavo. Ne le otroci, ampak tudi njihove vzgojiteljice so priznale, da so spoznale veliko novega.

Knjižnjica Prežihovega Voranca

Knjižnjica Prežihovega Voranca

Knjižnjica Prežihovega Voranca

Knjižnjica Prežihovega Voranca

Svetovni dan Braillove pisave smo proslavili tudi Knjižnici Antona Sovreta v Hrastniku. Osmošolka Mia je v brajevi pisavi otrokom prebrala slikanico Gaja in morje, ob tem pa jim je s pomočjo učitelja Petra predstavila brajico, brajev stroj in kup drugih pripomočkov, ki slepim pomagajo vsak dan.

Knjižnica Antona Sovreta 1

Knjižnica Antona Sovreta

(Skupno 37 obiskov, današnjih obiskov 1)

Dostopnost