Center IRIS

Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Ljubljana

Jedilnik 1. 10. – 5. 10. 2018


PONEDELJEK

  • zajtrk: mlečni riž s cimetovim posipom (G,L)
  • malica: polnozrnati kruh (G,O,SE), sir (L), sveža paprika, čaj
  • kosilo: zelenjavna obara (G), ajdovi žganci z ocvirki, hruška
  • malica: skuta s podloženim sadjem (L), sadje
  • večerja: kruh (G), čevapčiči, priloge

TOREK

  • zajtrk: koruzni kruh (G), mesno-zelenjavni namaz (L), čaj
  • malica: ovseni kruh (G), marmelada, čaj, sadje
  • kosilo: korenčkova juha (G), musaka (G,L,J), mešana solata
  • malica: grisini palčke (G), sadje
  • večerja: mleko(L), čokolino (G)

SREDA

  • zajtrk: kruh (G), tuna (R), kumarice, čaj
  • malica: polnozrnati piškoti (G,L,J), bela kava, sadje
  • kosilo: grahova juha (L), piščančji dunajski zrezek, kuskus z zelenjavno omako (G), sadje
  • malica: navadni jogurt (L), sadna košarica
  • večerja: namazi (G,L), radič s krompirjem in jajci (J)

ČETRTEK

  • zajtrk: polnozrnati kruh (G), piščančja pašteta, češnjev paradižnik, čaj
  • malica: sadni jogurt (L), polnozrnata štručka (G,O,SE)
  • kosilo: goveja juha z vlivanci (G,J), goveji zrezek v čebulni omaki, kruhov cmok (G,J), mešana solata
  • malica: hrustljave ploščice (G), sadna košarica, čaj
  • večerja: popečena polenta s sirom (L), paradižnikova ali/in kumarična solata

PETEK

  • zajtrk: rženi kruh (G), jajčni namaz (L,J), zeliščni čaj
  • malica: kruh (G,L,J), liptaver namaz (L), sadje, čaj
  • kosilo: file postrvi na žaru (R), blitva s krompirjem, tržaška omaka, sadje

Vrtec

PONEDELJEK

  • zajtrk: mlečni riž s cimetovim posipom (G,L)
  • malica: polnozrnati kruh (G,O,SE), sir (L), sveža paprika, čaj
  • kosilo: zelenjavna obara (G,Z), ajdovi žganci z ocvirki, hruška

TOREK

  • zajtrk: koruzni kruh (G), mesno-zelenjavni namaz (L), čaj/mleko (L)
  • malica: ovseni kruh (G), marmelada, čaj, sadje
  • kosilo: korenčkova juha (G,Z), musaka (G,L,J), mešana solata

SREDA

  • zajtrk: mleko (L), koruzni kosmiči
  • malica: polnozrnati piškoti (G,L,J), bela kava, sadje
  • kosilo: grahova juha (L,Z), pečen piščančji zrezek, kuskus z zelenjavno omako (G), sadje

ČETRTEK

  • zajtrk: polnozrnati kruh (G), piščančja pašteta, češnjev paradižnik, čaj/mleko (L)
  • malica: sadni jogurt (L), polnozrnata štručka (G,O,SE)
  • kosilo: goveja juha z vlivanci (G,J,Z), goveji zrezek v čebulni omaki, kruhov cmok (G,J), mešana solata

PETEK

  • zajtrk: mleko (L), čokoladne kroglice (G)
  • malica: kruh (G,L,J), liptaver namaz (L), sadje, čaj
  • kosilo: pečen file postrvi (R), blitva s krompirjem, tržaška omaka, sadje

Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh, spodbujamo pitje vode. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika.

*ŠS – Šolska shema (dodatna ponudba sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov)

Alergeni

S 13. decembrom je vstopila v veljavo nova Evropska uredba EU 1169/2011 glede označevanja alergenov v živilih, to je 14 substanc in izdelkov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost na hrano. Zraven jedi so zapisane črke posameznih alergenov (glej legendo).

Legenda za zapis alergenov v jedilniku

G – žita, ki vsebujejo gluten (pšenica, pira, rž, ječmen, oves, ali njihove križane vrste
in proizvodi iz njih)

L – mleko in mlečni izdelki, ki vsebujejo laktozo

J – jajca in proizvodi iz jajc

A – arašidi in proizvodi iz njih

S – zrna soje in proizvodi iz nje

O – oreščki (mandlji, lešniki, orehi, indijski oreščki, ameriški orehi, brazilski oreščki,
pistacija, makadamija ali orehi Queensland) ter proizvodi iz njih

Z – listna zelena in proizvodi iz nje

GO – gorčično seme in proizvodi iz njega

SE – sezamovo seme in proizvodi iz njega

SO2 in SULFITI – v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2

VB – volčji bob

R – ribe, raki in mehkužci ter proizvodi iz njih

Dopuščamo možnost, da jedi vsebujejo tudi sledove posameznih alergenov, ki niso navedeni.

(Skupno 50 obiskov, današnjih obiskov 1)
,

Dostopnost