S 13. decembrom je vstopila v veljavo nova Evropska uredba EU 1169/2011 glede označevanja alergenov v živilih;
14 substanc in izdelkov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost na hrano.
Zraven jedi so zapisane črke posameznih alergenov (glej legendo).
Jedilnik
PONEDELJEK
- zajtrk: polbeli kruh (G), sir (L), sveža paprika, čaj
- malica: mlečni gres s cimetovim posipom (G,L)
- kosilo: zelenjavna enolončnica (G), ajdovi žganci z ocvirki, hruška
- malica: skuta s podloženim sadjem (L), čaj
- večerja: ovseni kruh (G), pečena jajca, solata
TOREK
- zajtrk: polnozrnati kruh (G), mlečni namaz z zelišči (L), češnjev paradižnik, čaj
- malica: mlečna štručka (G,L), bela kava (L), sadje
- kosilo: korenčkova juha (G), mesna lazanja (G,L,J), solata
- malica: grisini palčke (G), sadna košarica, čaj
- večerja: pečen piščanec, kumarična solata s krompirjem
SREDA
- zajtrk: kruh (G), tuna (R), kumarice, čaj
- malica: piškoti (G,L,J), sadje, mleko (L) – ŠS
- kosilo: grahova juha (L), piščančja nabodala, kuskus z zelenjavo (G), sadje
- malica: navadni jogurt (L), sadna košarica
- večerja: tortilje
ČETRTEK
- zajtrk: koruzni kruh (G), zelenjavni namaz (L), čaj
- malica: sadni jogurt (L), graham kruh (G,O,S,SE), nektarina – ŠS
- kosilo: goveja juha z vlivanci (G,J), goveji zrezek v čebulni omaki, kruhov cmok (G,J), solata s kitajskim zeljem in paradižnikom
- malica: hrustljave ploščice (G), sadna košarica, čaj
- večerja: topli sendviči
PETEK
- zajtrk: rženi kruh (G), jajčni namaz (L,J), zeliščni čaj
- malica: rogljiček (G,L,J), bela kava (L)
- kosilo: pečen file postrvi (R), blitva s krompirjem, tržaška omaka, sadje
Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh, spodbujamo pitje vode. V podaljšanem bivanju je na voljo sadna košarica. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika.
Vrtec
PONEDELJEK
- zajtrk: polbeli kruh (G), sir (L), sveža paprika, čaj
- malica: mlečni gres s cimetovim posipom (G,L)
- kosilo: zelenjavna enolončnica (G), ajdovi žganci z ocvirki, hruška
TOREK
- zajtrk: polnozrnati kruh (G), mlečni namaz z zelišči (L), češnjev paradižnik, čaj
- malica: mlečna štručka (G,L), bela kava (L), sadje
- kosilo: bučkina kremna juha (G,L), mesna lazanja (G,L,J), solata
SREDA
- zajtrk: koruzni kosmiči, mleko (L), čaj
- malica: piškoti (G,L,J), sadje, mleko (L) – ŠS
- kosilo: grahova juha (L), piščančja nabodala, kuskus z zelenjavo (G), nektarina
ČETRTEK
- zajtrk: ovseni kosmiči z rozinami (G,L)
- malica: sadni jogurt (L), graham kruh (G,O,S,SE), nektarina – ŠS
- kosilo: goveja juha z vlivanci (G,J), goveji zrezek v čebulni omaki (G), kruhov cmok (G,J), solata s kitajskim zeljem in paradižnikom
PETEK
- zajtrk: rženi kruh (G), jajčni namaz (L,J), zeliščni čaj
- malica: rogljiček (G,L,J), bela kava (L)
- kosilo: pečen file postrvi (R), blitva s krompirjem, tržaška omaka, sadje
Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh, spodbujamo pitje vode. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika.
Legenda za zapis alergenov v jedilniku:
G – žita, ki vsebujejo gluten(pšenica, pira, rž, ječmen, oves, ali njihove križane vrste
in proizvodi iz njih
L – mleko in mlečni izdelki, ki vsebujejo laktozo
J – jajca in proizvodi iz jajc
A – arašidi in proizvodi iz njih
S – zrna soje in proizvodi iz nje
O – oreščki(mandlji, lešniki, orehi, indijski oreščki, ameriški orehi, brazilski oreščki,
pistacija, makadamija ali orehi Queensland) ter proizvodi iz njih
Z – listna zelena in proizvodi iz nje
GO – gorčično seme in proizvodi iz njega
SE – sezamovo seme in proizvodi iz njega
SO2 in SULFITI – v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2
VB – volčji bob
R – ribe, raki in mehkužci ter proizvodi iz njih
Dopuščamo možnost, da jedi vsebujejo tudi sledove posameznih alergenov, ki niso navedeni.