S 13. decembrom je vstopila v veljavo nova Evropska uredba EU 1169/2011 glede označevanja alergenov v živilih;
14 substanc in izdelkov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost na hrano.
Zraven jedi so zapisane črke posameznih alergenov (glej legendo).
Jedilnik
PONEDELJEK
- zajtrk: mlečna prosena kaša s suhimi slivami (L)
- malica: makovka (G), jabolko, čaj
- kosilo: bučna juha (L), zelenjavni zrezek (G,L,J), pire krompir (L), omaka iz stročjega fižola, nektarina
- malica: koruzni kruh (G), navadni jogurt (L)
- večerja: testeninska solata, (G,L), čaj
TOREK
- zajtrk: polnozrnati kruh (G), sir (L), paprika, čaj
- malica: skuta s podloženim sadjem (L), grisini palčke (G), breskev
- kosilo: zelenjavna juha, puran v omaki (L), rizibizi, zelena solata s paradižnikom in koruzo
- malica: hrustjave ploščice (G), sadna košarica, čaj
- večerja: bombeta (G), pleskavica, mešana solata
SREDA
- zajtrk: črni kruh (G), maslo (L), med, zeliščni čaj
- malica: mlečni riž s čokoladnim posipom (L), hruška
- kosilo: cvetačna juha (G), špageti po bolonjsko (G), rdeča pesa, slive
- malica: sadni jogurt, čaj
- večerja: frite (G,L,J), čaj
ČETRTEK
- zajtrk: rženi kruh (G), kisla smetana (L), korenjček, čaj
- malica: buhtelj z marmelado (G,L,J), bela kava (L)
- kosilo: goveja juha z rezanci (G,J), ajdova kaša, zelenjavno-telečji ragu (G), zeljnata solata s fižolom, grozdje
- malica: sadna košarica, čaj
- večerja: krompirjev golaž s hrenovko (G), čaj
PETEK
- zajtrk: črni kruh (G), ribji namaz (R,L), paradižnik, čaj
- malica: koruzna žemlja (G), kefir (L),
- kosilo: ocvrt sir (G,L), krompirjeva solata, tatarska omaka (L), banana
Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh, spodbujamo pitje vode. V podaljšanem bivanju je na voljo sadna košarica. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika.
Vrtec
PONEDELJEK
- zajtrk: mlečna prosena kaša s suhimi slivami (L)
- malica: makovka (G), jabolko, čaj
- kosilo: bučna juha (L), zelenjavni zrezek (G,L,J), pire krompir (L), omaka iz stročjega fižola, nektarina
TOREK
- zajtrk: polnozrnati kruh (G), sir (L), paprika, čaj
- malica: skuta s podloženim sadjem (L), grisini palčke (G), breskve
- kosilo: zelenjavna juha, puran v omaki (L), rizibizi, zelena solata s paradižnikom in koruzo
SREDA
- zajtrk: črni kruh (G), maslo (L), med, zeliščni čaj
- malica: mlečni riž s čokoladnim posipom (L), hruška
- kosilo: cvetačna juha (G), špageti po bolonjsko (G), rdeča pesa, slive
ČETRTEK
- zajtrk: rženi kruh (G), kisla smetana (L), korenjček, čaj
- malica: buhtelj z marmelado (G,L,J), bela kava (L)
- kosilo: goveja juha z rezanci (G,J), ajdova kaša, zelenjavno-telečji ragu (G), zeljnata solata s fižolom, grozdje
PETEK
- zajtrk: čokolino
- malica: koruzna žemlja (G), kefir (L),
- kosilo: ocvrt sir (G,L), krompirjeva solata, tatarska omaka (L), banana
Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh, spodbujamo pitje vode. V podaljšanem bivanju je na voljo sadna košarica.
Legenda za zapis alergenov v jedilniku:
G – žita, ki vsebujejo gluten(pšenica, pira, rž, ječmen, oves, ali njihove križane vrste
in proizvodi iz njih
L – mleko in mlečni izdelki, ki vsebujejo laktozo
J – jajca in proizvodi iz jajc
A – arašidi in proizvodi iz njih
S – zrna soje in proizvodi iz nje
O – oreščki(mandlji, lešniki, orehi, indijski oreščki, ameriški orehi, brazilski oreščki,
pistacija, makadamija ali orehi Queensland) ter proizvodi iz njih
Z – listna zelena in proizvodi iz nje
GO – gorčično seme in proizvodi iz njega
SE – sezamovo seme in proizvodi iz njega
SO2 in SULFITI – v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2
VB – volčji bob
R – ribe, raki in mehkužci ter proizvodi iz njih
Dopuščamo možnost, da jedi vsebujejo tudi sledove posameznih alergenov, ki niso navedeni.