S 13. decembrom je vstopila v veljavo nova Evropska uredba EU 1169/2011 glede označevanja alergenov v živilih;
14 substanc in izdelkov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost na hrano.
Zraven jedi so zapisane črke posameznih alergenov (glej legendo).
PONEDELJEK
– zajtrk: koruzni kosmiči, mleko
– dop. malica: črni kruh (G), rezine sira (L), rdeča paprika, čaj
– kosilo: lečina juha s popečenimi kruhovimi koščki (G), ajdovi štruklji z drobtinicami (G,L), jabolčna čežana, V
– pop. malica: ovseni kruh (G), sadna košarica
– večerja: krompirjev zavitek s skuto (G, L), zelena solata s paradižnikom, čaj
TOREK
– zajtrk: graham kruh (G,O,S,SE), čičerikin namaz (L), bela kava (L)
– dop. malica: polnozrnate palčke (G), čaj, breskve – ŠS
– kosilo: goveja juha z nudelci (G), mesne kroglice v paradižnikovi omaki, pire krompir (L), zelena solata s korenčkom, V
– pop. malica: skuta s podloženim sadjem (L), breskve
– večerja: mlečni riž s čokoladnim posipom (L)
SREDA
– zajtrk: rženi kruh (G), mlečni namaz z zelišči (L), češnjev paradižnik, čaj
– dop. malica: pecivo (G,L,J), bela kava (L)
– kosilo: kuskus (G), goveji golaž, rdeča pesa, hruška, V
– pop. malica: sadna košarica, čaj
– večerja: koruzni kruh (G), sir (L), piščančja salama, francoska solata (L,J), čaj
ČETRTEK
– zajtrk: črni kruh (G), čokoladni namaz (G,L), mleko (L) – ŠS
– dop. malica: banana, hrustjave ploščice (G), čaj
– kosilo: brokolijeva kremna juha (L), svinjska pečenka, dušen riž, popečena zelenjava na žaru, V
– pop. malica: sadna košarica, čaj
– večerja: zelenjavna rižota, solata, čaj
PETEK
– zajtrk: kruh, piščančja hrenovka, ajvar, korenje, čaj
– dop. malica: jogurt (L), sadna košarica
– kosilo: špageti s tunino omako (G), zelena solata s paradižnikom in koruzo, V
– popotnica (dom): orehova potička (G,L,J,O), čokoladno mleko (L)
Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh, spodbujamo pitje vode. V podaljšanem bivanju je na voljo sadna košarica.
VRTEC
PONEDELJEK
– zajtrk: koruzni kosmiči, mleko
– dop. malica: črni kruh (G), rezine sira (L), rdeča paprika, čaj
– kosilo: lečina juha s popečenimi kruhovimi koščki (G), ajdovi štruklji z drobtinicami (G,L,J), jabolčna čežana, V
– pop. malica: ovseni kruh (G), sadna košarica
TOREK
– zajtrk: graham kruh (G,O,S,SE), čičerikin namaz (L), bela kava (L)
– dop. malica: sadna kašica (G), čaj, breskve – ŠS
– kosilo: goveja juha z rezanci (G,J), mesne kroglice v paradižnikovi omaki, pire krompir (L), zelena solata s korenčkom, V
– pop. malica: skuta s podloženim sadjem (L), breskve
SREDA
– zajtrk: mlečni gres (G,L)
– dop. malica: pecivo (G,L,J), bela kava (L)
– kosilo: kuskus (G), goveji golaž, rdeča pesa, hruška, V
– pop. malica: sadna košarica, čaj
ČETRTEK
– zajtrk: črni kruh (G), čokoladni namaz (G,L), mleko (L) – ŠS
– dop. malica: banana, piškot (G), čaj
– kosilo: brokolijeva kremna juha (G,L), svinjska pečenka, dušen riž, popečena zelenjava na žaru, V
– pop. malica: sadna košarica, čaj
PETEK
– zajtrk: kruh, piščančja hrenovka, korenje, čaj
– dop. malica: jogurt (L), sadna košarica
– kosilo: špageti s tunino omako (G), zelena solata s paradižnikom in koruzo, V
Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je otrokom na razpolago kruh, spodbujamo pitje vode. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika.
Legenda za zapis alergenov v jedilniku:
G – žita, ki vsebujejo gluten(pšenica, pira, rž, ječmen, oves, ali njihove križane vrste
in proizvodi iz njih
L – mleko in mlečni izdelki, ki vsebujejo laktozo
J – jajca in proizvodi iz jajc
A – arašidi in proizvodi iz njih
S – zrna soje in proizvodi iz nje
O – oreščki(mandlji, lešniki, orehi, indijski oreščki, ameriški orehi, brazilski oreščki,
pistacija, makadamija ali orehi Queensland) ter proizvodi iz njih
Z – listna zelena in proizvodi iz nje
GO – gorčično seme in proizvodi iz njega
SE – sezamovo seme in proizvodi iz njega
SO2 in SULFITI – v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2
VB – volčji bob
R – ribe, raki in mehkužci ter proizvodi iz njih
Dopuščamo možnost, da jedi vsebujejo tudi sledove posameznih alergenov, ki niso navedeni.