Center IRIS

Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Ljubljana

Jedilnik; 4.9. – 8.9.2017


 

S 13. decembrom je vstopila v veljavo nova Evropska uredba EU 1169/2011 glede označevanja alergenov v živilih;
14 substanc in izdelkov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost na hrano.
Zraven jedi so zapisane črke posameznih alergenov (glej legendo).

 

PONEDELJEK

– zajtrk: polbeli kruh (G), piščančja pašteta (G,L), rezine rdeče paprike, čaj
– dop. malica: skuta s podloženim sadjem (L), nektarina, čaj
– kosilo – vrtec, OVI1/2, OVI3/4: cvetačna kremna juha (G,L), dunajski zrezek (G,J), riž, solata, voda
kosilo – ostali: pica “da te kap”, sok
– pop. malica: banana, čaj
– večerja: hrenovka, paradižnikova solata, polbeli kruh (G), čaj

TOREK

– zajtrk: rženi kruh (G), skutin namaz z zelišči (L), čaj
– dop. malica: masleni rogljiček (G), bela kava
– kosilo: paradižnikova juha (G,L), curry riž, pečen piščanec, zeljnata solata s fižolom, voda
– pop. malica: jogurt (L), sadna košarica
– večerja: pečena jajca (J), ovseni kruh, solata, čaj

SREDA

– zajtrk: mlečni gres s čokoladno-lešnikovim posipom (L,G)
– pop. malica: slive, črni kruh (G,S), čaj
– kosilo: zelenjavno-fižolova mineštra, skutni štrukelj z drobtinicami (G,L,Z), kompot
– pop. malica: sadna košarica, čaj
– večerja: namazi (G, L), kruh (G), čaj

ČETRTEK

– zajtrk: jajčni namaz (G, L), graham kruh (G,L,S), češnjev paradižnik, bela kava (L)
– dop. malica: breskev, kefir (L)
– kosilo: kremna bučna juha, testenine s polžki, bolonjska omaka, zelena solata s koruzo, voda
– pop. malica: sadna košarica, limonada
– večerja: kruh (G), salama, sir (L), rezina paprike, čaj

PETEK

– zajtrk: polnozrnati kruh (G,O,S,SE), maslo (L), marmelada, čaj
– dop. malica: hruška, jogurt (L)
– kosilo: pečen lososov file, zelenjava na žaru, pečen krompir, solata, voda
– popotnica: makovka (G), banana

Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh. V podaljšanem bivanju je na voljo sadna košarica.
Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika.

 

 

VRTEC

PONEDELJEK

– zajtrk: čokolino(G,L,O), jabolko
– dop. malica: skuta s podloženim sadjem (L), nektarina, čaj
– kosilo: cvetačna kremna juha (G,L), dunajski zrezek (G,J), riž, solata, voda
– pop. malica: banana, čaj

TOREK

– zajtrk: rženi kruh (G), skutin namaz z zelišči (L), čaj
– dop. malica: masleni rogljiček (G), bela kava
– kosilo: paradižnikova juha (G,L), curry riž, pečen piščanec, zeljnata solata, voda
– pop. malica: jogurt (L), sadna košarica

SREDA

– zajtrk: mlečni gres s čokoladno-lešnikovim posipom (L,G)
– pop. malica: slive, črni kruh (G,S), čaj
– kosilo: zelenjavna mineštra, skutni štrukelj z drobtinicami (G,L,Z), kompot
– pop. malica: sadna košarica, čaj

ČETRTEK

– zajtrk: jajčni namaz (G, L), graham kruh (G,L,S), češnjev paradižnik, bela kava (L)
– dop. malica: breskev, kefir (L)
– kosilo: kremna bučna juha, testenine polžki, bolonjska omaka, zelena solata s koruzo, voda
– pop. malica: sadna košarica, limonada

PETEK

– zajtrk: polnozrnati kruh (G,O,S,SE), maslo (L), marmelada, čaj
– dop. malica: hruška, jogurt (L)
– kosilo: cvetačni zrezek, zelenjava na žaru, pečen krompir, solata, voda

 

Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika.

 

Legenda za zapis alergenov v jedilniku:

G – žita, ki vsebujejo gluten(pšenica, pira, rž, ječmen, oves, ali njihove križane vrste
in proizvodi iz njih

L – mleko in mlečni izdelki, ki vsebujejo laktozo

J – jajca in proizvodi iz jajc

A – arašidi in proizvodi iz njih

S – zrna soje in proizvodi iz nje

O – oreščki(mandlji, lešniki, orehi, indijski oreščki, ameriški orehi, brazilski oreščki,
pistacija, makadamija ali orehi Queensland) ter proizvodi iz njih

Z – listna zelena in proizvodi iz nje

GO – gorčično seme in proizvodi iz njega

SE – sezamovo seme in proizvodi iz njega

SO2 in SULFITI – v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2

VB – volčji bob

R – ribe, raki in mehkužci ter proizvodi iz njih

Dopuščamo možnost, da jedi vsebujejo tudi sledove posameznih alergenov, ki niso navedeni.

 

 

(Skupno 11 obiskov, današnjih obiskov 1)
,

Dostopnost