S 13. decembrom je vstopila v veljavo nova Evropska uredba EU 1169/2011 glede označevanja alergenov v živilih;
14 substanc in izdelkov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost na hrano.
Zraven jedi so zapisane črke posameznih alergenov (glej legendo).
Ponedeljek
- zajtrk: čaj, črni kruh(G), sir(L), ajvar(GO)
- malica: skuta s podloženim sadjem(L), čaj
- kosilo: cvetačna kremna juha(G,L), dunajski zrezek(G,J), riž, solata, N
- malica: sadje, kruh(G), čaj
- večerja: namazi(L,G), kruh(G), čaj
Torek
- zajtrk: čaj, pol beli kruh(G), maslo(L), med
- malica: sadje, sladoled(L,O), čaj
- kosilo: paradižnikova juha(G,L), piščanec po pekovsko(Z), solata, N
- malica: jogurt(L), kruh(G), sadje
- večerja: špageti s paradižnikovo omako(G,J,L), solata, čaj
Sreda
- zajtrk: čaj, rženi kruh(G,S), poli posebna salama
- malica: sadje, namaz(L), kruh(G,S)
- kosilo: čebulna bržola(G,L,Z), polenta, solata, sadje, N
- malica: sadje, prepečenec(G)
- večerja: carski praženec(G,J,L), kompot
Četrtek
- zajtrk: mleko(L), koruzni kruh(G,L,S), mesno- zelenjavni namaz(J)
- malica: jogurt(L), prepečenec(G)
- kosilo: zelenjavna enolončnica, ajdovi žganci, pecivo, N
- malica: sadje, limonada
- večerja: koruzni kosmiči(G,O), mleko(L)
Petek
- zajtrk: čaj, polnozrnati kruh(G,O,S,SE), sirni namaz(L)
- malica: sadje, namaz(Z), kruh(G,S,SE,O), napitek
- kosilo: pečen lososov file, zelenjava na žaru, pečen krompir, sadje N
- popotnica
Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika!
VRTEC
Ponedeljek
- zajtrk: čokolino(G,L,O)
- malica: skuta s podloženim sadjem(L), čaj
- kosilo: cvetačna kremna juha(G,L), dunajski zrezek(G,J), riž, solata, N
- malica: sadje, čaj
Torek
- zajtrk: čaj, pol beli kruh(G), maslo(L), med
- malica: sadje, sladoled(L,O), čaj
- kosilo: paradižnikova juha(G,L), piščanec po pekovsko(Z), solata, N
- malica: jogurt(L), sadje
Sreda
- zajtrk: čaj, rženi kruh(G,S), poli posebna salama
- malica: sadje, čaj
- kosilo: čebulna bržola(G,L,Z), polenta, solata, sadje, N
- malica: sadje, prepečenec(G)
Četrtek
- zajtrk: mleko(L), koruzni kruh(G,L,S), mesno- zelenjavni namaz(J)
- malica: jogurt(L), prepečenec(G)
- kosilo: zelenjavna enolončnica, ajdovi žganci, pecivo, N
- malica: sadje, limonada
Petek
- zajtrk: koruzni kosmiči(L)
- malica: sadje, čaj
- kosilo: pečena hrenovka, zelenjava na žaru, pečen krompir, sadje, N
- popotnica
Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika!
Legenda za zapis alergenov v jedilniku:
G – žita, ki vsebujejo gluten(pšenica, pira, rž, ječmen, oves, ali njihove križane vrste
in proizvodi iz njih
L – mleko in mlečni izdelki, ki vsebujejo laktozo
J – jajca in proizvodi iz jajc
A – arašidi in proizvodi iz njih
S – zrna soje in proizvodi iz nje
O – oreščki(mandlji, lešniki, orehi, indijski oreščki, ameriški orehi, brazilski oreščki,
pistacija, makadamija ali orehi Queensland) ter proizvodi iz njih
Z – listna zelena in proizvodi iz nje
GO – gorčično seme in proizvodi iz njega
SE – sezamovo seme in proizvodi iz njega
SO2 in SULFITI – v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2
VB – volčji bob
R – ribe, raki in mehkužci ter proizvodi iz njih
Dopuščamo možnost, da jedi vsebujejo tudi sledove posameznih alergenov, ki niso navedeni.