Center IRIS

Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Ljubljana

JEDILNIK 12. 10. do 16. 10. 2020


PONEDELJEK

  • zajtrk: polenta, mleko (L)
  • malica: kruh s semeni (Gp,SE), bio namaz s papriko, sadje, čaj
  • kosilo: paradižnikova juha, ocvrti sir (Gp,L,J), krompirjeva solata, tatarska omaka (J), sadje
  • malica: hrustljave ploščice (Gp), sadje
  • večerja: porova juha, kruhov narastek (Gp,L,J)

TOREK

  • zajtrk: bio ovseni kruh (Gpo), mesno-zelenjavni namaz (L), čaj/mleko (L)
  • malica: polnozrnati kruh (Gp), kisla smetana (L), korenje, čaj
  • kosilo: goveja juha z rezanci (Gp,J,Z), mesna lazanja (Gp,L,J), kumarična solata
  • malica: sadni jogurt (L), riževe ploščice
  • večerja: zelenjavno-mesna rižota, solata

SREDA

  • zajtrk: koruzni kruh (Gp), suha salama, sir (L), kumarica, čaj
  • malica: skutin žepek (Gp,L,J), bela kava (L)
  • kosilo: brokolijeva juha, losos v smetanovi omaki (R,L), polnozrnati špageti (Gp), zelena solata s koruzo
  • malica: sezamovi grisini (Gp,SE), sadje
  • večerja: palačinke s skuto (J,L), hruškov kompot

ČETRTEK

  • zajtrk: kruh s semeni (Gp,SE), jajčni namaz (J), čaj/mleko (L)
  • malica: rženi kruh (Gpr), mlečni namaz z zelišči (L), čaj, ŠS – domače mleko
  • kosilo: bučna juha, piščančji zrezek v naravni omaki, kuskus (Gp), zeljnata solata s čičeriko
  • malica: navadni jogurt (L), ovseni piškoti (Gpo,L,J)
  • večerja: testeninska solata z zelenjavo, šunko in sirom (Gp,L)

PETEK

  • zajtrk: bio ajdov kruh (Gp), maslo (L), med, domače mleko (L), eko hruška
  • malica: bio ovseno pecivo (Gpo), domači jogurt borovnica (L), ŠS – slive
  • kosilo: bio ričet (Gj) s kranjsko klobaso, jabolčni zavitek (Gp,L,J)
  • malica: lešniki, grozdje

Vrtec

PONEDELJEK

  • zajtrk: polenta, mleko (L)
  • malica: sadno-zelenjavna košarica
  • kosilo: paradižnikova juha, ocvrti sir (Gp,L,J), krompirjeva solata, tatarska omaka (J), sadje
  • malica: hrustljave ploščice (Gp), sadje

TOREK

  • zajtrk: bio ovseni kruh (Gpo), mesno-zelenjavni namaz (L), čaj/mleko (L)
  • malica: sadno-zelenjavna košarica
  • kosilo: goveja juha z rezanci (Gp,J,Z), mesna lazanja (Gp,L,J), kumarična solata
  • malica: sadni jogurt (L), riževe ploščice
  • večerja: zelenjavno-mesna rižota, solata

SREDA

  • zajtrk I: rižolino, mleko (L)
  • zajtrk II: koruzni kruh (Gp), suha salama, sir (L), kumarica, čaj
  • malica: sadno-zelenjavna košarica
  • kosilo: brokolijeva juha, losos v smetanovi omaki (R,L), polnozrnati špageti (Gp), zelena solata s koruzo
  • malica: sezamovi grisini (Gp,SE), sadje
  • večerja: palačinke s skuto (J,L), hruškov kompot

ČETRTEK

  • zajtrk: kruh s semeni (Gp,SE), jajčni namaz (J), čaj/mleko (L)
  • malica: sadno-zelenjavna košarica, ŠS – domače mleko
  • kosilo: bučna juha, piščančji zrezek v naravni omaki, kuskus (Gp), zeljnata solata s čičeriko
  • malica: navadni jogurt (L), ovseni piškoti (Gpo,L,J)
  • večerja: testeninska solata z zelenjavo, šunko in sirom (Gp,L)

PETEK

  • zajtrk I: pirin zdrob na mleku (Gpi,L), eko hruška
  • zajtrk II: bio ajdov kruh (Gp), maslo (L), med, domače mleko (L), eko hruška
  • malica: sadno-zelenjavna košarica, ŠS – slive
  • kosilo: bio ričet (Gj), jabolčni zavitek (Gp,L,J)
  • malica: bio ovseno pecivo (Gpo), domači jogurt borovnica (L)

Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh, spodbujamo pitje vode. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika.

Podčrtana živila so BIO oz. ekološkega izvora, integrirane pridelave ali nosijo oznako Izbrana kakovost (s certifikati).

*ŠS – ŠOLSKA SHEMA je ukrep skupne kmetijske politike EU, ki otrokom v osnovni šoli in zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami zagotavlja brezplačen dodatni obrok sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov. Obvezni spremljevalni izobraževalni ukrepi povezujejo otroke s kmetijstvom in spodbujajo zdravo prehranjevanje.

Alergeni

S 13. decembrom je vstopila v veljavo nova Evropska uredba EU 1169/2011 glede označevanja alergenov v živilih, to je 14 substanc in izdelkov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost na hrano. Zraven jedi so zapisane črke posameznih alergenov (glej legendo).

Legenda za zapis alergenov v jedilniku

G – žita, ki vsebujejo gluten (p – pšenica, pi – pira, r – rž, j – ječmen, o – oves ali njihove križane vrste
in proizvodi iz njih)

L – mleko in mlečni izdelki, ki vsebujejo laktozo

J – jajca in proizvodi iz jajc

A – arašidi in proizvodi iz njih

S – zrna soje in proizvodi iz nje

O – oreščki (m – mandlji, l – lešniki, o – orehi, io – indijski oreščki, ao – ameriški orehi, bo – brazilski oreščki,
p – pistacija, ma – makadamija ali oq – orehi Queensland) ter proizvodi iz njih

Z – listna zelena in proizvodi iz nje

GO – gorčično seme in proizvodi iz njega

SE – sezamovo seme in proizvodi iz njega

SO2 in SULFITI – v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2

VB – volčji bob

R – ribe, raki in mehkužci ter proizvodi iz njih

Dopuščamo možnost, da jedi vsebujejo tudi sledove posameznih alergenov, ki niso navedeni.

(Skupno 43 obiskov, današnjih obiskov 1)

Dostopnost