Center IRIS

Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Ljubljana

JEDILNIK 13. 1. – 17. 1. 2020


PONEDELJEK

  • zajtrk: bio prosena kaša s sadjem na mleku (L)
  • malica: kruh s semeni (G,O,SE), sir (L), sadje, čaj
  • kosilo: cvetačna juha, zelenjavni riž, sojin polpet (G,S), mešana solata
  • malica: sadni jogurt (L), hrustljave ploščice (G)
  • večerja: krompirjev golaž s hrenovko

TOREK

  • zajtrk: ovseni kruh (G), mesni namaz, kumarica, bela kava (L)
  • malica: polnozrnati kruh (G), mlečni namaz z zelišči (L), sadje, čaj
  • kosilo: goveja juha z rezanci* (G,J,Z), puranji zrezek v omaki*, ajdova kaša, mešana solata
  • malica: grisini palčke (G), sadje, čaj
  • večerja: zelenjavni pire, sir na žaru (L)

SREDA

  • zajtrk: ajdov kruh (G), maslo (L), med, čaj
  • malica: koruzna štručka (G), navadni kefir (L), ŠS* – orehi, lešniki
  • kosilo: milijonska juha, sarma*, krompir v kosih, palačinka (G,L,J)
  • malica: sadna skuta (L), riževe ploščice (G)
  • večerja: njoki z bolonjsko omako (G), solata

ČETRTEK

  • zajtrk: kruh s semeni (G,O,SE), čičerikin namaz (L), rdeča paprika, čaj
  • malica: ovseni kruh (G), piščančja pašteta, sadje, čaj, ŠS* – domače mleko (L)
  • kosilo: korenčkova juha, boranija*, kuskus (G), mešana solata
  • pop. malica: navadni jogurt (L), sadje
  • večerja: zelenjavna enolončnica (G,L)

PETEK

  • zajtrk: ovseni kruh (G), suha salama, sir (L), kumarica, čaj
  • malica: skutin žepek (G,L,J), mleko (L)
  • kosilo: zelenjavna juha, testenine (G), tunina omaka* (R), riban sir (L), mešana solata

Vrtec

PONEDELJEK

  • zajtrk: bio prosena kaša s sadjem na mleku (L)
  • malica: sadje
  • kosilo: cvetačna juha, zelenjavni riž, sojin polpet (S), mešana solata
  • malica: sadni jogurt (L), hrustljave ploščice (G)

TOREK

  • zajtrk: ovseni kruh (G), mesni namaz, kumarica, bela kava (L)
  • malica: sadje
  • kosilo: goveja juha z rezanci (G,J,Z), puranji zrezek v omaki*, ajdova kaša, mešana solata
  • malica: grisini palčke (G), sadje, čaj

SREDA

  • zajtrk: mlečni riž s cimetovim posipom (L)
  • malica: sadje, ŠS* – orehi, lešniki
  • kosilo: milijonska juha, sarma*, krompir v kosih, palačinka (G,L,J)
  • malica: sadna skuta (L), sadje

ČETRTEK

  • zajtrk: kruh s semeni (G,O,SE), čičerikin namaz (L), rdeča paprika, čaj
  • malica: sadje, ŠS* – domače mleko (L)
  • kosilo: korenčkova juha, boranija*, kuskus (G), mešana solata
  • pop. malica: navadni jogurt (L), sadje

PETEK

  • zajtrk: koruzni kosmiči, mleko (L)
  • malica: sadje
  • kosilo: zelenjavna juha, testenine (G), tunina omaka* (R), riban sir (L), mešana solata
  • malica: riževe ploščice, sadje

Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh, spodbujamo pitje vode. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika.

*ŠS – ŠOLSKA SHEMA je ukrep skupne kmetijske politike EU, ki otrokom v osnovni šoli in zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami zagotavlja brezplačen dodatni obrok sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov. Obvezni spremljevalni izobraževalni ukrepi povezujejo otroke s kmetijstvom in spodbujajo zdravo prehranjevanje.

Alergeni

S 13. decembrom je vstopila v veljavo nova Evropska uredba EU 1169/2011 glede označevanja alergenov v živilih, to je 14 substanc in izdelkov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost na hrano. Zraven jedi so zapisane črke posameznih alergenov (glej legendo).

Legenda za zapis alergenov v jedilniku

G – žita, ki vsebujejo gluten (pšenica, pira, rž, ječmen, oves, ali njihove križane vrste
in proizvodi iz njih)

L – mleko in mlečni izdelki, ki vsebujejo laktozo

J – jajca in proizvodi iz jajc

A – arašidi in proizvodi iz njih

S – zrna soje in proizvodi iz nje

O – oreščki (mandlji, lešniki, orehi, indijski oreščki, ameriški orehi, brazilski oreščki,
pistacija, makadamija ali orehi Queensland) ter proizvodi iz njih

Z – listna zelena in proizvodi iz nje

GO – gorčično seme in proizvodi iz njega

SE – sezamovo seme in proizvodi iz njega

SO2 in SULFITI – v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2

VB – volčji bob

R – ribe, raki in mehkužci ter proizvodi iz njih

Dopuščamo možnost, da jedi vsebujejo tudi sledove posameznih alergenov, ki niso navedeni.

(Skupno 9 obiskov, današnjih obiskov 1)

Dostopnost