Center IRIS

Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Ljubljana

Dostopna Ljubljana


V četrtek, 5. decembra 2019, ob 10. uri, smo se v Mestni hiši udeležili okrogle mize ob izdaji knjižice Dostopna Ljubljana. O delu na dostopnosti so spregovorili Sašo Rink, direktor Javnega stanovanjskega sklada MOL in vodja Sveta za odpravljanje arhitekturnih in komunikacijskih ovir MOL, Barbka Glavan iz Oddelka za gospodarske dejavnosti in promet Mestne uprave MOL, Gregor Cunder iz mestnega podjetja Ljubljanski potniški promet, ki imajo verjetno najdaljši stalež pri prilagajanju posebnim potrebam, Janja Rebolj iz mestnega javnega zavoda Muzej in galerije mesta Ljubljana ter Doris Dobnikar iz mestnega javnega zavoda Turizem Ljubljana. Vsak je predstavil delo svoje ustanove, kaj so že naredili na področju dostopnosti, vsi so pa si bili nekako enotni, da je to delo v procesu in da nikoli ne bo končano, ker bodo vedno možne izboljšave.

Na področju slepote in slabovidnosti predvsem sodelujejo nekateri z društvom Ustvarjalna Pisarna SOdelujem ter z Dostopom. Verjetno bi morali še več narediti z izobraževanjem podizvajalcev, da se ne bi dogajale napake pri izvedbah kakšnih prenov. Zakoni bi morali bolj pritisnit na privatni sektor pri prilagajanju. Prav tako pa pri prilagajanju za posebne potrebe ne bi smeli imeti v mislih številk, saj se bo tu potem takoj zaustavilo. Toliko in toliko obiskovalcev od tega en majhen procent s posebnimi potrebami ne sme biti merilo, da se stvari začnejo spreminjati. Ne pozabite, moč večine se pozna po moči najšibkejšega člena!

Dostopna Ljubljana okrogla miza

V videu Dostopna Ljubljana, ki je objavljen na Youtube kanalu Mestne občine Ljubljana, si lahko ogledate ureditve in rešitve, s katerimi se dnevno srečujete v Ljubljani:

 

(Skupno 101 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost