Center IRIS

Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Ljubljana

SMILE!


Od 12. do 14. februarja je v Pragi potekalo drugo izobraževanje v okviru Erasmus+ projekta SMILE! na temo razvijanja socialnih spretnosti slepih in slabovidnih, ki smo se ga udeležili štirje strokovni delavci Centra IRIS. Naši gostitelji in izvajalci izobraževanja so bili strokovni delavci GOA – Gymnázium pro zrakově postižené a Střední odborná škola pro zrakově postižené,  (High School for the Visually Impaired in Prague), s katero sicer že vrsto let uspešno sodelujemo na področju športa, projektnih tednov namemnjenih dijakom, ustvarjalnih taborov, itd.

Izobraževanja so se tudi tokrat udeležili predstavniki Velike Britanije (Severne Irske in Škotske) in Madžarske, pridružila se je tudi kolegica iz Italije. Na izobraževanje smo se pripravljali že doma. Sodelujoči smo pripravili nekaj primerov, ki smo jih v različnih oblikah predstavili kolegom.  Izmenjava mnenj, ki se je razvila ob predstavitvah, je prispevala k oblikovanju novih spoznanj pri razumevanju ciljne skupine. Ob predstavljenih primerih smo začeli izpostavljati pozitivne elemente v naši praksi, ki lahko pomembno vplivajo na razvoj socialnih spretnosti.

V sredo popoldne smo obiskali novi center za zgodnjo obravnavo v Pragi, imenovan Early Care and Resource Centre EDA. Ob ogledu prostorov in opreme, so nam predstavili, kako izvajajo podporo rednim šolam, kjer se šolajo slepi in slabovidni učenci. Sledilo je presenečenje v centru mesta, kjer smo si pod vodstvom slepe vodičke ogledali razstavo v temi. Razdeljeni v dve manjši skupini smo raziskovali sprva prostore hiše, »ulico« z različnimi vonji in zvoki, »gozd« in restavracijo. Nadaljevali smo z večerjo v temi in tako imeli možnost primerjati s podobnim doživetjem v Centru IRIS.

(Skupno 43 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost